Ramen
je japonské jídlo, vlastně polévka s nudlemi zalitými vývarem s vloženými nakrájenými tenkými plátky různého masa, celými houbami, jako např. hlívou ústřičnou, případně ještě s mořskými řasami. Často obsahuje aromatizované rybí produkty nazývané v Japonsku obecně "kamabokon" a při podávání je polévka posypaná jarní cibulkou. Pokrm je původem z Číny, kde byl známý již v 17. století. Dnes téměř každá japonská lokalita či prefektura má svoji vlastní variantu "ramen", od "tonkotsu ramen" z Kyűshű až po "miso ramen" na ostrově Hokkaidô. Během času obliba polévky pronikla do americké a evropské kuchyně, zvláště když obsahovala spíše maso než zeleninu, jak bylo zvykem v Japonsku; Polévka se proto začala těšit velkému zájmu i mimo Asii. Většina nudlí pro ramen je vyrobena ze čtyř základních surovin: pšeničné mouky, soli, vody "kansui" (což je v podstatě minerální voda, která obsahuje uhličitan sodný obvykle spolu s uhličitanem draselným a malé množství kyseliny fosforečné). Název "kansui" byl odvozen od jména jezera "Kan" rozkládajícího se ve Vnitřním Mongolsku, jehož voda obsahuje velké množství zmíněných minerálů. Voda byla velmi vhodná pro přípravu "kudrnatých" nudlí, neboť jim poskytovala pevnost a charakteristické nažloutlém zbarvení. V níže uvedeném receptu můžeme použít známé tzv. "kudrnaté" neboli
pšeničné nudle mie, které jsou dnes všude dostupné v našich obchodech.