recept na rámen
Příprava:
Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek. Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty. Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem. Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut. Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu. Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
Uvaření nudlí mie:
Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty
Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
Podávání polévky:
Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem. Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou. Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku "ramen".